"g.o.p. Alimentatie"

 

Lactate

Lactate

Laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principală de nutriţie a nou-născuţilor, înainte de fi capabili de a digera alte mâncăruri. Poate însemna şi sucul alb al nucilor de cocos.

Compoziţia laptelui variază mult între diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, conţine multă lactoză, principalul zahăr . Spre deosebire de acesta, laptele de vacă conţine mai puţin zahăr şi mai multă grăsime. Laptele de vacă este compus din 3,5% grăsime, 8,5% solide din lapte şi 88% apă. Proteina principală (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoliţă şi cal este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei după pasteurizare, fie sub formă de produse lactate precum smântână, unt, iaurt, îngheţată sau brânză.

Dacă laptele neprocesat este lăsat pentru o perioadă, devine acru. Este rezultatul fermentării bacteriilor acidului lactic, care transformă zahărul din lapte în acid lactic. Acest proces de fermentare este folosit în producerea anumitor produse lactate.

Laptele pasteurizat se va înăcri dacă nu este ţinut în frigider şi este recomandat a fi ţinut între 1° şi 4° Celsius. Înăcrirea laptelui poate fi oprită prin tratarea la temperaturi foarte ridicate (tratament UHT), astfel, laptele putând fi păstrat în cutii pentru mai multe luni fără a se înăcri.

Laptele este sursa principală de calciu (120 mg%) ce se asimilează mai bine în comparaţie cu alte produse. In lapte se găseşte relativ mult potasiu şi putin sodiu, ceea ce face să crească diureza. Laptele e sărac în acizi graşi indispensabili, fier şi în alte microelemente hematopoie-tice, conţine în cantităţi mici toate vitaminele, dar mai ales B2, A şi D. Laptele necesită, pentru digestie, efort mic din partea stomacului, în stare naturală şi folosit la prepararea diferitelor bucate. Este indispensabil în dietoterapia multor maladii. Laptele integral se exclude sau se limiteaza în enterocolite acute sau în acutizarea celor cronice însoţite de diaree, în perioada pre- si postoperatorie, în intoleranta congenitala sau dobândita dupa bolile tractului gas-trointestinal în urma insuficientei fermentului lactaza în intestin. Mult mai rar intoleranta e cauzata de alergia catre proteina laptelui. 

 

 

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one