"g.o.p. Alimentatie"

 

Uleiul de Masline

Uleiul de măsline sau "aurul lichid".

Se confundă cu civilizatia europeană.

Cum a decis Zeus să pună capăt discordiei dintre Poseidon si Atena - respectiv, zeul mării si respectiv, zeita păcii si a intelepciunii - care isi diputau un oras proaspăt născut in Atca?

A spus că va da orasul, celui care va oferii oamenilor cel mai de folos dar. Poseidon a lovit, cu tridentul, o piatră si din ea a tasnit apa sărată. Atena a impuns pămantul cu sulita si a răsărit un măslin. Oamenii au fost atat de incantati de fructele pomului incat Zeus i-a dat orasul Atenei. De atunci, măslinul a devenit simbolul intelepciunii si al păcii.

Se spune că  măslin este si astăzi in acel loc. In prezent, din pamant isi trag seva peste 800 de milioane de măslini. Cea mai mare productie de măslini se găseste in tări precum Spania, Italia, Franta, Grecia, Tunisia, Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Australia, Noua Zeelandă si S.U.A (California). Soare, piatră, secetă, tăcere si solitudine sunt cele cinci ingrediente care, potrivit traditiei italienesti, crează habitatul ideal pentru măslini.

Un măslin poate ajunge pană la varsta de 2.000 de ani. Incepe sa fie roditor după primii 4 - 8 ani de viată.

"Aurul lichid" previne aparitia cancerului

Homer il numea aurul lichid. Strălucirea lui mistică a iluminat istoria. Picături din el s-au prelins pe oasele sfintilor si martirilor si prin găurile mormintelor lor. A fost mereu plasat undeva intre mancare si medicament. Hipocrate, părintele medicinii moderne, recomanda sucul de măsline proaspete pentru tratarea bolilor cronice iar măslinele pentru vindecarea de ulcer. In Evul mediu era folosit pentru a trata problemele ginecologice iar in tările mediteraneene era folosit ca tratament pentru durerile de ureche, ca purgativ, in special la copii; de asemnea era folost pentru tratarea durerilor de stomac, gastrite, ulcere gastroduodenale.

Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspăt stors din fruct. Proprietătile benefice pe care le are asupra sănătătii se datorează continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si substante antioxidante. Studiile au arătat că uleiul oferă protectie impotriva bolilor de inimă, este foarte bine tolerat de stomac si ajută la combaterea ulcerului si a gastritei. S-a demonstrat că la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de măsline in fiecare zi, timp de o săptămană, se observă o reducere considerabilă a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Cercetătorii spanioli recomandă includerea acestui ulei in dieta zilnică pentru prevenirea cancerului de colon iar cei din Chicago afirmă că dieta mediteraneeană, bogată in ulei de măsline, reduce riscul aparitiei cancerului la san.

Tipuri de ulei de măsline

Acesta provine doar de la măslinele verzi. Aroma, culoarea si consistenta variază, ca si in cazul vinurilor fine, datorită diferitelor soiuri de măsline, locatiilor si climei. Uleiul de masline provenit de la micii producători este considerat a fi foarte bun si are pretul asemenea celor mai fine vinuri. Producerea uleiului incepe prin transformarea fructelor de măslin in pastă care este apoi malaxată, pentru ca picăturile microscopice de ulei să se concentreze. Uleiul este extras prin presare sau prin centrifugare. După extractie, substanta solidă rămasa contine incă o cantitate mică de ulei.

Uleiul extra-virgin. Provine din prima presare a măslinelor. Are o aciditate nu mai mare de 0.8% si este considerat a avea un gust superior.

Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice si fără nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este mai mica de 2% si are un gust bun.

Uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitatea mai slaba decat cel virgin.

Uleiul in bucătărie.

Uleiul de măsline este ideal pentru prăjit. Prin incălzire nu isi modifică structura si isi păstrează valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. Are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, mult peste temperatura ideală pentru prăjit - 180 grade Celsius. Un alt avantaj este că formează o crustă microscopică pe suprafata mancării, impiedicand pătrunderea substantelor nocive generate de procesul prăjirii si imbunătăteste savoarea mancării. Poate fi refolosit de pană la cinci ori.  

Feriti-l de lumina si caldura!

Aerul, caldura si lumina provoaca rancezirea uleiului. Temperatura ideala la care trebuie pastrat este de 14ºC. Daca aveti o pivnita pentru pastrarea vinului, puteti stoca acolo cantitatile mari de ulei si pastrati pentru bucatarie doar o cantitate mica. Cand ingheata sau sta in apa rece, uleiul poate deveni tulbur sau chiar se poate solidifica. El revine la culoare initiala in momentul in care este incalzit. Sticla colorata, portelanul sau otelul inoxidabil sunt cele mai bune materiale pentru pastrarea uleiului. Nu trebuie folosit niciodata in acest scop plasticul sau metalele care reactioneaza chimic.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one